Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu


In de jaren '20, als student in Pisa, droomde Markies Mario Incisa della Rocchetta er al van om een 'edele' wijn te creëren, naar het beeld van de edele Bordeauxwijnen, welke onder de aristocratie de norm waren.
 
Zijn experiment startte nadat hij bij de Hertogen van Salviati wijn had geproefd die afkomstig was van hun eigen wijngaarden. Deze wijnen hadden een vergelijkbaar bouquet als de gerijpte Bordeaux. Nadat hij samen met zijn echtgenote, Clarice, zijn intrek had genomen in hun domein in Tenuta San Guido aan de Middellandse Zee, experimenteerde hij met verschillende Franse druivenvariëteiten. Het bouquet dat hij zocht, vond hij in de Cabernet Sauvignon.
 
Een wijn met de Cabernet Sauvignon als hoofdcomponent betekende een radicale ommekeer van de traditionele Toscaanse en Piëmontese Sangiovese en Nebbiolo variëteiten. Niemand die het ooit had overwogen om op Italiaanse bodem een wijn volgens de Bordeaux-aanpak te bereiden, en beslist niet in een gebied dat binnen het wijnuniversum (tot dusver) geen voet aan de grond had. 
 
Afgezien van het bouquet van de Cabernet Sauvignon, werd de beslissing om de wijnstokvariëteit op Tenuta San Guido aan te planten beïnvloed door een vergelijkbare bodemstructuur in het Toscaanse dorpje en de Gravesstreek in Bordeaux. 'Graves' is het Franse woord voor 'gravel'. Sassicaia, wat in het Toscaans dialect 'met stenen bezaaide grond' betekent, dankt zijn naam dus aan de bodemgesteldheid van Tenuta San Guido. De eerste oogstjaren van de Sassicaia werden niet gewaardeerd. Maar de Markies volhardde en ieder jaar werd een klein aantal kistjes in de kelders van Castiglioncello bewaard. De Markies ontdekte dat naarmate de jaren verstreken de kwaliteit van de wijn er met rasse schreden op vooruitging. Zoals vaak het geval met wijnen van grote herkomst, blijkt datgene wat aanvankelijk als een defect werd beschouwd met het verstrijken van de tijd zich uiteindelijk te ontpoppen tot één van de grote kwaliteiten.
 
De rest is geschiedenis. De faam van Sassicaia werd gevestigd nadat hij in 1978, in een blindproeverij van Decanter, alle grote Bordeaux van tafel veegde.
Vandaag de dag staat Sassicaia bekend als één van de meest vooraanstaande rode wijnen van geheel Italië. 
| Meer

 
GustoPiuma
Steegstraat 53
6133 AK Sittard
Email: info@gustopiuma.nl

Op alle leveringen zijn onze leveringsvoorwaarden van toepassing