Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu
Header
Amarone, letterlijk vertaald “grote bittere”, is volgens de overlevering ontstaan uit een evolutie van de zoete dessertwijn Recioto. Men zou vergeten zijn om bij een vat Recioto de vergisting te stoppen, waardoor de resterende restsuikers vergistten en de wijn droog werd. Deze droge variant van de Recioto bleek verrassend goed en de Amarone was geboren.
 
De Amarone della Valpolicella van Trabucchi d’Illasi komt van de cru wijngaarden van Fondo Cereolo, Monte Tendo en Castello op een hoogte van 140 tot 290 meter. Deze Amarone is een blend van de autochtone druiven Corvina Veronese en Corvinone, met een kleine toevoeging van Rondinella, Croatina en Oseleta.
 
De wijn is dieprood, op het zwarte af. Hij heeft intense en complexe aroma’s van Kirsch, pruimen, fruitconfit en chocolade, met wat bloemige hints en. De smaak is robuust en complex, maar toch elegant. Barstensvol fruit met stevige, maar diep versmolten en fluwelen tannines die eindigen in een schier oneindige en uitnodigende finale. Zo’n grote, complexe wijn en toch zo verbazingwekkend toegankelijk. Dit is werkelijk een streling voor het gehemelte!
 
De druiven voor deze Amarone worden vanaf de tweede week van september tot eind oktober met de hand geoogst en zorgvuldig geselecteerd, zodat alleen de allerbeste druiven overblijven. Na de oogst worden de druiven tot eind december gedroogd op bamboematten in speciale droogruimtes. In deze periode verliezen ze circa 50% van hun gewicht, maar blijven de suikers in de druiven bewaard. De druiven worden niet geperst, maar gaan in zijn geheel in de vergistingstank om daar ruim 40 dagen te gisten. Het bij de vergisting vrijkomende koolstofdioxide zorgt ervoor dat de druiven langzaam openbarsten en hun sap en hun aroma’s vrijgeven. Na de fermentatie rijpt de wijn circa 24 maanden in Franse barriques en ontwikkelt daar zijn volle structuur en aroma.
 
De Amarone della Valpolicella is een prachtige meditatiewijn, maar zeker ook lekker bij rijke hoofdgerechten met rood vlees, lam of wild.
 
De jaargang 2004 kreeg de volgende onderscheidingen:
Gambero Rosso 2011: 3 bicchieri (hoogste waardering)
Guida Veronelli: Super 3 sterren / 94 punten
Robert Parker: 90 punten
Luca Maroni: 97 punten
Informatie:
Naam
Amarone della Valpolicella DOC
Regio
Veneto
Druifsoort
80% Corvina en Corvinone, 20% Rondinella, Croatina en Oseleta
Producent
Trabucchi d'Illasi
Jaar
2004
Kleur
Rood
Soort
Droog
Land
Prijsinformatie:
Prijs per fles:
€ 49,95
Aantal: Bestellen

Voorraad

1

 
GustoPiuma
Steegstraat 53
6133 AK Sittard
Email: info@gustopiuma.nl

Op alle leveringen zijn onze leveringsvoorwaarden van toepassing