Prosecco is een van de meest beroemde mousserende wijnen ter wereld. Vooral geroemd om zijn heerlijke frisheid, is Prosecco een geliefd aperitief en welkomstdrankje geworden. De Prosecco-druif is Glera en de roem van deze druif gaat terug tot Romeinse tijden, als de favoriete druif van Livia, de echtnenote van Keizer Augustus.
Proefnotitie De Prosecco Superiore Extra Dry van Guizzo is strogeel van kleur. In het glas allereerst fruitige aroma’s van peer en perzik. In tweede aanzet zijn er ook wat bloemige tonen te herkennen, zoals jasmijn en accacia. In de mond is deze prosecco vooral fris en droog, met een mooi licht zoetje dat uitstekend in balans gebracht wordt door de citrustonen. Een mooie Prosecco!
Wijngaard De druiven van deze Prosecco Superiore Extra Dry komen van de druivenstokken in de gemeente Valdobbiadene. De druiven worden begin september met de hand geoogst.
Vinificatie De Prosecco Superiore Extra Dry wordt gemaakt via de zogenaamde Methode Charmat. De Glera-druiven worden na de oogst ontsteeld en zachtjes geperst. Na de eerste vergisting wordt de stille basiswijn overgeheveld naar een autoclave (geoten druktank). In deze tank wordt een mengsel van gist en suikerwater (liqueur de tirage) toegevoegd. Hierdoor vindt een tweede vergisting plaats. Aangezien de koolstofdioxide die hierbij ontstaat door de gesloten tank niet kan ontsnappen, blijft deze in de wijn en vormt de mousse. Als de wijnmaker tevreden is over de mate van onvergiste druivensuikers in de wijn (12-17 gram per liter voor een Extra Dry) wordt de autoclave afgekoeld tot 0 graden, waardoor de gist afsterft en de vergisting stopt. Na het filteren wordt de wijn gebotteld. Prosecco wordt na de botteling slechts kort op de fles bewaard om de fruitigheid en frisheid te behouden.
Wijn/spijs De Prosecco Superiore Extra Dry van Guizzo is een heerlijk aperitief en welkomstdrankje. Ook prima te gebruiken bij zoetigheden en lichte voorgerechten.