Een Spumante is een mousserende wijn. De Valsellera wordt gemaakt volgens de metodo classico, dezelfde methode die wordt gebruikt in de Champagne. De term Brut geeft aan dat de wijn beendroog is en slechts weinig restsuiker heeft.
Proefnotitie De Spumante Brut Valsellera is strogeel van kleur, met een fijne mousse. De geur is fruitig en toasty, met tonen van steenfruit, citrus en geroosterd brood. De smaak is fruitig, de mousse is vol en elegant en de finish is aanhoudend.
Wijngaard De druiven van de Valsellera komen van een selectie van de beste Chardonnay stokken van Francone. De druiven worden begin september met de hand geoogst.
Vinificatie De druiven van de Valsellera worden zachtjes geperst. De vergisting vindt plaats op een lage temperatuur in roestvrijstalen tanks. De basiswijn wordt daarna nog een tweede keer vergist in de fles, waar de wijn minimaal 20 maanden op zijn gist blijft rijpen. Daarna volgt de degorgement en de afvulling.
Wijn/spijs De Valsellera is een heerlijk aperitief, maar komt ook prima tot zijn recht met mooie voorgerechten en visgerechten.